Cao Bouw en Infra 2020 - Dit wordt belangrijk

 

Bekijk hier de CAO Bouw & Infra 2021/2022

 

12 december 2019

De huidige cao Bouw en Infra loopt af op 1 januari 2020. De werknemers- en werkgeversorganisaties zouden vanaf november moeten onderhandelen over de nieuwe cao. Dit is echter ondoenlijk door de problematiek rondom de stikstof regeling en PFAS. Desondanks heeft het FNV alvast een peiling onder 3.581 van haar leden en 852 van haar uta-leden gedaan over wat volgens hen belangrijk is voor de komende cao bouw en infra.

Meer focus op duurzame inzetbaarheid

De belangrijkste uitkomst van de peiling is dat de deelnemers aangeven in de nieuwe cao meer aandacht te willen voor veiligheid en gezondheid. Aangezien we tegenwoordig allemaal langer door moeten werken en dit op een gezonde en veilige manier willen doen moeten er afspraken worden gemaakt over hoe dit aan te pakken. Gebieden waar volgens de deelnemers speciale aandacht voor moet komen is het werken in risicovolle weersomstandigheden en werkdruk.

Werken bij hitte

Doordat een groot deel van de deelnemers (deels) in de buitenlucht werkt, vinden zij dat er in de nieuwe cao duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over werken bij hitte en risicovolle weersomstandigheden. Door de hitte van afgelopen zomer is dit onderwerp extra relevant geworden. Aangezien hier in de huidige cao bouw en infra geen specifieke afspraken over zijn gemaakt, is het volgens de deelnemers van belang dat hier in de komende onderhandelingen extra aandacht aan wordt besteed.

Werkdruk

Meer dan de helft van de deelnemers gaf aan werkdruk te ervaren. Wel geven ze aan dat de organisaties hier oog voor hebben. Desondanks zijn deze maatregelen niet voldoende zijn. Er moeten daarom in het nieuwe cao duidelijke afspraken komen om de werkdruk te verlagen.
De belangrijkste maatregelen die bedrijven nu nemen, zijn een andere inrichting van de planning en de organisatie, gevolgd door loopbaan-ontwikkelprojecten en een cursus timemanagement.

Gevolgen

Als belangrijkste gevolgen van werkdruk noemen de deelnemers:

  • Verminderd werkplezier;
  • Verminderde werksfeer;
  • Sneller prikkelbaar (zowel thuis  als op het werk);
  • Lichamelijke klachten;
  • Minder energie om tijdens vrije tijd andere dingen te doen
  • Verminderde efficiëntie.

De onderhandelingen

Wanneer Nederland weer ‘van slot’ gaat is nog niet duidelijk. Toch hebben de verschillende bonden en werkgevers de ambitie uitgesproken om in januari 2020 van start te gaan met de onderhandelingen. Zo hopen ze zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de cao bouw en infra of wil je aan de slag in deze branche? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0594-581324 of mail naar info@fervent.nl, of bekijk hier al onze vacatures.


Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niet langer de laatste vorderingen van de cao onderhandelingen! Of volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn.

×

Selecteer hier de afdeling met wie u contact wilt hebben.

×